× Strona główna Wentylacja Klimatyzacja Rekuperacja Pompy ciepła Aktualności O nas Certyfikaty Realizacje FAQ Kontakt

Wentylacja w kuchni

Inwestując w kuchnię w mieszkaniu lub domu warto pamiętać, że to pomieszczenie specjalnego przeznaczenia. Nie tylko dlatego, że przygotowujemy w nim posiłki. Kuchnia ze względu na stosowanie pieców różnego typu, służących do gotowania, musi mieć właściwą wentylację.

Obowiązek wentylacji

Wentylacja w kuchni to nie tylko kwestia bezpieczeństwa domowników, ale również obowiązek, jaki jest nakładany na właściciela mieszkania. Wielu inwestorów nie ma pojęcia, że właściwe wentylowanie pomieszczeń jest regulowane przez odpowiednie przepisy prawne. Kuchnia jest miejscem, w którym bardzo szybko dochodzi do zużycia powietrza. Wentylacja pomaga w pozbyciu się powietrza gorszej jakości i dostarczenia świeżego, pobranego z zewnątrz. Mimo, że to niezwykle ważny proces, przez wiele osób jest bagatelizowany. Najczęstszy błąd polega na myśleniu, że okap, umieszczony ponad kuchenką jest właściwym i jedynym sposobem na oczyszczanie powietrza. Jest to jedynie dodatek do urządzeń, które każda kuchnia powinna mieć.

Wentylacja naturalna

Wentylacja w kuchni może się odbywać na kilka sposobów. Najczęściej spotykana jest ta naturalna, zwana również grawitacyjną. Opiera się ona na przepływie powietrza, wynikającym z różnicy ciśnienia i temperatury. Często ten sposób wentylowania jest charakterystyczny dla domów lub mieszkań z mniej szczelnymi drzwiami i oknami. Istnieje również wentylacja mechaniczna, czyli wymuszona przez odpowiednie urządzenia. Niski koszt budowy i eksploatacji sprawia, że większość inwestorów stawia na takie właśnie rozwiązanie. Zwykle montuje się kratkę wentylacyjną w okolicach sufitu. To przez nią zostaje odprowadzane zużyte powietrze. Taki układ uzupełniają otwory okienne wraz z drzwiami. Aby system działał właściwie, powinno się zadbać o mikrowentylację w plastikowych oknach albo też montaż nawiewników okiennych w ramach.

Jak wentylować kuchnię

Kuchnia to miejsce specyficzne, w którym w ciągu dnia wielokrotnie zmienia się temperatura oraz stopień wilgotności. Urządzenie wentylujące pomaga pozbyć się zapachów, będących efektem gotowania, nadmiaru wilgoci, ale także produktów spalania, jak gaz. Jego kolejną zaletą jest usuwanie innych, nawet niewielkich zanieczyszczeń, które wyprowadzone na zewnątrz nie będą rozchodziły się po innych pomieszczeniach. Istnieją odpowiednie normy, które regulują strumień objętości powietrza wentylacyjnego do kuchni. To suma kilku elementów, jak ilość okien, czy rodzaj kuchenki. Bardzo ważny jest również pochłaniacz, montowany nad kuchenką. Jego zadanie to usuwanie wilgoci, uwalnianej podczas gotowania. Za optymalne uważa się modele, które potrafią wymieniać powietrze nawet sześciokrotnie w ciągu godziny. Warto dbać o odpowiedni dostęp do kanału wentylacyjnego oraz sprawdzać filtry, w jakie wyposażono urządzenie.

Czasami wentylacja w kuchni nie wystarczy. Niestabilność cyklu obiegu powietrza ma wiele przyczyn, ale podobne skutki. Przez takie działanie można nabawić się pleśni oraz grzybów na ścianie i suficie. Jeśli pomieszczenie kuchenne może być bardziej problematyczne, warto wentylację wzbogacić o elementy mechanicznie, które wymuszają obieg powietrza.

Najważniejszą zasadą w określaniu ilości powietrza wentylacyjnego dla kuchni jest to żeby powietrza usuwanego z kuchni było więcej niż nawiewanego do kuchni, pozwoli to na nierozprzestrzenianie się zanieczyszczonego powietrza z kuchni do innych pomieszczeń.

Może Cie zainteresują!